TUINAANLEG

Onder tuinaanleg versta ik het nieuw vormgeven en inrichten van (een deel van) de tuin met dode en/of levende materialen.

Belangrijk bij de inrichting en vormgeving is de bedoeling van de tuin. Waarvoor dient de tuin? Wilt u een onderhoudsvriendelijke tuin, een keurige tuin, vormentuin, bostuin, rotstuin, een combinatie, etc. etc. Alles is mogelijk en bespreekbaar.

Over het algemeen kom ik tot de conclusie dat men een tuin wil die niet teveel onderhoud vergt. Een combinatie heeft van dode en levende materialen en diverse planten als groenblijvende, voorjaars, zomer- en najaarsbloeiende, bodembedekkers, wilde planten, heesters, bomen en leuke hoekjes heeft waarin men kan genieten van de rust. Bovendien is een goede dieptewerking in de tuin erg beeldbepalend.

Om hiertoe te komen zijn bij een bestaande tuin vaak niet eens zoveel aanpassingen nodig. Een herinrichting van de tuinplanten en harde materialen in de tuin is vaak al voldoende. Daarvoor hoef je dan niet eens veel (dure) nieuwe materialen aan te schaffen. De enige stap die u hoeft te zetten is de stap om tot het besef te komen dat met een eenmalige, stevige aanpak de tuin er qua inrichting weer jaren tegenaan kan mits het onderhoud goed bijgehouden wordt op een natuurlijke manier.